Sivut

lauantai 6. toukokuuta 2017

Älä Laihduta!

Tänään lauantaina 6.5 vietetään jälleen Älä laihduta -päivää, jonka takana seisoo syömishäiriöliitto (klik!). Jenny Lehtisen luotsaama ja koko vuoden kestävä Vaakakapina (klik!) on myös näkyvästi päivässä mukana. Päivän ideana on julistaa kehorauhaa ja -rakkautta, sillä sitä jokainen keho ansaitsee. Nyky-yhteiskuntamme tuntuu oikein lietsovan tiettyjä ihanteita ulkonäköön littyen. Some pursuaa kuvia bikinivartaloista, pyöreistä pakaroista ja näennäisesti "täydellisistä" kropista, usein vielä ennen-jälkeen kehityskuvien kera. Lehdet ovat pullollaan vinkkejä laihduttamiseen ja kropan muokkaamiseen kohti tiettyjä ihanteita. Ulkonäöstä on tullut aika suuri juttu. Mutta millainen oikeastaan on täydellinen kroppa? Kuka sen määrittelee? Kenellä sellainen on vai onko sitä edes olemassa? Jahkasin pitkään haluanko kirjoittaa mitään tähän Älä laihduta -päivään liittyen, sillä itsehän olen esimerkki siitä, kuinka asiat voivat mennä vähän enemmän "pieleen". Mutta ehkä juuri siksi haluankin sanoa jotain, sillä minulla on kokemusta, miksi omaa kroppaa ei kannata vihata ja mihin ajatus jatkuvasta laihduttamisen tarpeesta voi johtaa.En ole osannut arvostaa kroppaani varmaan koskaan, en ainakaan muista sellaisia hetkiä, että olisin kyennyt olemaan tyytyväinen. Aina on pitänyt olla jotain muuta (lue = yrittää laihduttaa). Olen sairastanut yli 10 vuotta syömishäiriötä sen eri muodoissa, välillä enemmän ja välillä vähemmän ja yhä taistelen. Ja kyllä, olen valmis rohkeasti tämän myöntämään. Syömishäiriö ja tyytymättömyys omaan kehoon kulkevat toki yhdessä, mutta se miksi tai mistä kaikki alun perin on alkanut, on iso ja monimutkainen vyyhti. Siihen liittyy omalla kohdallani paljon muitakin asioita elämässä ja sen selvittämiseen menee aikaa. Hiljalleen (kiitos terapian ja muiden tukumuotojen) olen alkanut ymmärtämään asioita, yhdistelemään langanpäitä ja tutustumaan itseeni syvemmin. Olen oppinut paljon! Vaikka ymmärrys kasvaa ja monet asiat liikahtelevat mielessä oikeaan suuntaan, muutoksien tuominen käytännön tasolle on hidas ja uuvuttava prosessi. Se ottaa aikaa, sitä ei voi kiirehtiä eikä pakottaa. On turha odottaa sitä maanantaita, kun uusi elämä alkaa, naps vaan. Ja arvatkaa turhauttaako? Kyllä, lähes joka päivä! Mutta kuitenkin jaksan uskoa, että tästäkin on mahdollista nousta.

Onni ei asu meidän ulkokuoressa. Se ei ole sitä, miltä me näytämme muiden silmissä. Se ei ole tiettyjen ihanteiden mukainen kroppa. Eikä se etenkään ole vaa'an näyttämä lukema. Onni on kätkettynä meidän sisälle, syvälle sisälle. Kun ihminen tekee asioita, joista nauttii, kroppa muokkaantuu juuri täydelliseksi sitä elämää varten. Kun ihminen voi henkisesti hyvin, se näkyy myös fyysisessä olemuksessa. Eikä tämä hyvinvointi ole silloin riippuvainen kehon ulkomuodosta tai painosta. Tiesittekö muuten miten paino määritellään: "Kappaleen paino on siihen kohdistuva taivaankappaleen (esim. Maan) vetovoima, joka aiheutuu gravitaatiosta ja pieneltä osin taivaankappaleen pyörimisestä". Terveisin Wikipedia! Niin, tätä se vaa'an kertoma lukema tarkoittaa. Lukema, jota niin monet seuraavat päivittäin, arvottavat itseään sen perusteella ja toivoisivat sen olevan pienempi.Vaikka toivon, että pääsisimme laihduttamisen ajatuksesta eroon ja hyväksyisimme kehomme ainutlaatuisina ja kauniina luomuksina, tietyissä tilanteissa laihduttamisella voi terveydellisistä syistä olla paikkansa. Mutta ehkä silloinkaan en käyttäisi itsessään jo niin paljon negatiivista sisältävää sanaa laihdutus, vaan korvaisin sen jollain muulla. Ehkäpä terveydellisistä syistä saattaa olla tarvetta tarkistaa ruokavaliota tai tehdä jotain muita hyvinvointia edistäviä muutoksia elämässä. Elämä on täynnä ihmeitä ja ihania asioita, jotka hyvin helposti lipuvat ohitsemme, jos huomiomme on vain omassa ulkomuodossa. Kesän lähestyessä on kuitenkin mukava kaivaa bikinit esille ja suunnata rannalle nauttimaan, sillä bikinikroppa on meillä ihan kaikilla!
Mie haluan toivottaa ihan jokaiselle upealle kropalle ihanaa Älä laihduta -päivää. Ollaan hyviä juuri sellaisina kuin ollaan. Opetellaan rakastamaan ja arvostamaan omia kroppiamme ja pidetään niistä hyvää huolta, sillä meitä on siunattu vain sillä yhdellä ainoalla ja ainutlaatuisella kropalla. Kehorakkautta päivääsi, niin tähän, huomiseen kuin kaikkiin tuleviinkin <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti