Sivut

tiistai 17. toukokuuta 2016

Ihka eka raakakakku

Olen syönyt raakakkuja monessa paikassa. Tykkään niistä paljon ja usein mielessä on käynyt myös tehdä sellaista itse. Jostain syystä en vain ole yksinkertaisesti saanut aikaiseksi. Tilasin kuitenkin tässä jokin aikaa sitten kaksi aivan ihanaa kirjaa, joista toinen oli täynnä herkullisia raakakakkujen ohjeita. Selailin kirjaa jonkin aikaa, kävin kaupasta ostamassa pari pientä irtopohjavuokaa ja valitsin kirjasta herkulliselta kuulostavan ohjeen testiin.




Lime-suklaa -kakku kuulosti yksinkertaiselta ja helpolta. Lisäksi suuri osa raaka-aineista löytyi valmiiksi omasta kaapista. Kakkupohjan valmistaminen sujui ongelmitta ja vuokaankin sen sai melko helposti levitettyä. Lisäksi taikina oli tietysti hyvää! Itselläni oli käytössä sellainen todella korkeareunainen irtopohjavuoka. Eka pieni moka tuli siinä kohtaa, kun tein kakun reunoista liian korkean ja täytettä ei riittänytkään reunojen yläosaan asti. No onneksi tämän pystyi pelastamaan kaapimalla liiat reunat pois (ja syömällä ne, tietysti!). Sitten vain kakku pakkaseen jähmettymään.



LIME-SUKLAA -RAAKAKKU
(by Virpi Mikkonen) 
(vuoka 17 cm)

POHJA
5 dl manteleita
6 rkl pähkinävoita
5 rkl hunajaa
6 rkl raakakaakaojauhetta

KUORRUTE
2 isoa avokadoa
2 banaania
0,5 dl limen menua
1 rkl raastettua limen kuorta
0,5 dl kaakaovoita
2 rkl kookosöljyä
3-5 rkl hunajaa
vaniljaa

Valmista pohja. Hienonna mantelit tehosekoittimessa (tms) pieneksi muruksi. Sulata pähkinävoi ja hunaja vesihauteessa ja lisää seos yhdessä muiden aineiden kanssa manteleiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi tehosekoittimella tai käsin vaivaten. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia. Painele taikina pohjalle ja reunoille käsin. 

Valmista kuorrute. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Lisää monitoimikoneeseen kaikki muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon sula kookosöljy-kaakaovoi -seos ja sekoita huolellisesti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kaada täyte kakkupohjalle ja laita kakku pakastimeen noin tunniksi kovettumaan. Ota kakku pakkasesta, aseta tarjoiluastialle ja anna hetken sulaa ennen tarjoilua. Koriste haluamallasi tavalla. Tarjoa mahdollisimman tuoreena ja viileänä, säilytä jääkaapissa.


Kysyin: voisitko rakas ottaa mun kakusta kuvan? Sitten olikin jo kuvausstudio pystyssä :D





No kaikki ei sitten kuitenkaan loppupeleissä mennyt ihan niin kuin Strömsössä, heh! Isoin virhe oli ehkä olla noudattamatta ohjetta siinä kohtaa, kun pakastusajaksi kerrottiin yksi tunti. Siinä ajassa kakku olisi ehtinyt juuri hyytyä, mutta ei olisi mennyt umpijäähän. Minulla sattui olemaan tuona iltana kuitenkin muuta puuhaa (ja olin maistellut jo täytettä ja pohjaa melko paljon), joten päätin jättää kakun odottelemaan pakkaseen parempaa ajankohtaa. Muutaman päivän kuluttua kakku pääsi sitten sulamaan ja tarkoitus oli myös koristella se ja ottaa muutamat kuvat. Kun kakku alkoi sulamaan huomasin, että nyt taisi mennä hommat pieleen. Sulaminen oli hyvin epätasainen: keskusta oli täysin jäässä ja pohjan viereiset reunat aivan sulat ja vetelät. Kun kakkua yritti leikata, täyte vain lähti uimaan ympäri pohjaa! Myös koristelu meni vähän mönkään, kun lime oli kerennyt kuivahtaa ja jostain syystä korvaavia koristeitakaan ei meinannut kaapista löytyä.  Marko kuitenkin urheasti loihti muutaman hienon kuvan minulle <3 Ja arvatkaa miltä kakku näytti seuraavana päivänä?!? Karu totuus alla olevassa kuvassa, hahaaaa!!!


Tekiskö mieli tällaista herkullista raakakakkua??


Mie uskon, että ohje on periaatteessa hyvä (nytkin kakku oli maun puolesta onnistunut), mutta kakun ei saa antaa jäätyä kokonaan, koska sulaessaan täyte muuttuu sitten valuvaksi mössöksi. Mie luulen, että se tunnin pakastus olisi ollut aika optimaalinen. Ehkäpä (mutta vain ehkäpä) noudatan ohjetta seuraavalla kerralla :)



Ei varmasti jäänyt viimeiseksi kokeiluksi raakakakkujen osalta, koska olihan tämäkin yksilö makunsa puolesta erittäin onnistunut! Seuraavia onnistuneempia kakkuja kohden siis.




2 kommenttia:

  1. Tekemällä oppii, Viivi, ja voit uskoa että mie tasan tarkkaan tiedän mistä puhun ;) Ja toisekseen: jonkun kakun oon saanut itsekin syödä silmät kiinni ja silloin ei edes tajua että siinä olisi jotain pielessä! :D Aina maku ja ulkonäkö eivät vaan kohtaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin :D Mua ehkä lähinnä nauratti tän kakun olemus seuraavana päivänä!! Mutta tekemällä oppii, kömmähdysten kautta. Keittiöpuuhat siis jatkukoon :)

      Poista