Sivut

perjantai 6. marraskuuta 2015

Sukellusmatka Egyptiin: Pohjoisen hylyt ja Tiran

Syyslomareissu Egyptin lämpöön sukeltamaan oli erittäin tervetullut. Oli ihana jättää kaikki remonttipölyt kotiin, päästä lillumaan meriveteen ja ihailemaan vedenalaisen luonnon kauneutta. Porrasremppa jäi lähtiessä vielä vähän vaiheeseen ja tiesin, että kotiin palatessa hommaa olisi vielä jatkettava. Portaiden hiominen ja maalaaminen/lakkaaminen onkin ollut vähän suurempi projetki, kuin alussa osasin odottaa. No, lopussa kiitos seisoo!


Meidän sukellusloman kohteena oli pohjoisen Punaisenmeren hylyt ja Tiran. Matka oli varattu sukelluskeskuksen kautta ja se sisälsi siis oikeastaan ihan kaiken. Sukelluslomilla arvostan sitä, että kaikki on valmiiksi järjestettyä ja toimivaa, muilla lomilla on sitten kiva itse vaikka varailla majoitukset, lennot, yms. Olimme olleet vastaavan tyyppisellä lomalla jouluna 2012, joten tiesimme suurin piirtein mitä matkalta odottaa. Lensimme Turkish Airlinesin koneilla Istanbulin kautta Hurghadaan. Etukäteen olin kuullut paljon kehuja kyseisen lentoyhtiön koneista eivätkä nuo kehut osoittautuneet yhtään turhiksi. Koneet olivat siistejä ja suht tilavia. Palvelu oli hyvää ja ruoka maittavaa. Leffatkin olivat tosi uusia, joten aika kului mukavasti omaa ruutua töllötellessä.  


Hurghadan maankamaralle tömähdimme keskellä yötä. Kentällä oli tietysti edessä vielä perus viisumisähläys ja miljoona passintarkastusta egyptiläiseen tapaan. Onneksi kaikki meni suht jouhevasti ja pääsimme melko nopeasti satamaan ja laivalle nukkumaan. Aamulla lähdimme jo hyvin varhaisessa vaiheessa merelle ja kohti ensimmäisiä sukelluksia. Meitä oli matkalla vain 8 sukeltajaa, mikä on todella vähän. Edellisellä reissulla määrä taisi olla jotain 15-20 väliltä. Veneessä olikin tällä kertaa erinomaisesti tilaa jokaiselle sukeltajalle. Kelpasi oikein mainiosti!!
Sukellussafareilla, joilla kellutaan laivalla meressä koko viikkoa, sukeltamaan pääsee yleensä 3-4 kertaa päivässä. Aamulla herätys on kuuden jälkeen. Sängystä ylös, jotain vaatetta päälle ja kuuntelemaan millainen päivän eka sukelluspaikka tulee olemaan. Sitten kamat niskaan ja veteen sukeltelemaan. Ekan sukelluksen jälkeen on aina aamupalan aika. Munakasta, salaattia, juustoja ja kaikenlaisia herkullisia mössöjä paikalliseen tapaan. Koska lämpöä riittää heti aamusta alkaen ainakin näin syksyisin, niin sukellusten välillä tulee lähinnä makoiltua auringossa. Päivän toinen sukellus tehdään joskus 11 tietämillä, jonka jälkeen saakin masun jälleen täyteen ruokaa, kun on lounasaika. Lounaan jälkeen taas makoillaan ja rentoudutaan auringossa, kunnes on taas aika pulahtaa veteen päivän kolmannelle sukellukselle joskus 15 tietämillä. Pimeä tulee varsin nopeasti auringonlaskun jälkeen ja päivän neljäs ja viimeinen sukellus onkin yösukellus. Sen jälkeen on illallinen ja sinnikkäimmät yrittävät ruuan jälkeen vielä viettää hetken aikaa kannella. Yhdeksän tietämillä porukka alkaa hiljalleen tipahdella ja siirtyä nukkumatin hoiviin. Käytännössä tuolla paatilla vain syödään, sukelletaan, otetaan aurinkoa ja nukutaan. Yksinkertaista, helppoa ja mukavaa :)

Lämpötila oli vedessä 28-29 astetta. Ilmanlämpötila oli jatkuvasti niin korkea, että shortseja ja toppia enempää ei vaatteita tarvinut. Iltaisinkaan en tainnut pitkähihaista kaivaa kertaakaan, toki tuulisella säällä sitä olisi saattanut tarvita. Elämä on kyllä huisin hellppoa lämpimässä säässä ja yhtään ei ollut ikävä Suomen kylmyyttä.
Tällä matkalla sukelluskohteet olivat sekä erilaisia ruittoja että upeita hylkyjä. Osa kohteista sijaitsi 30 metrin tuntumassa, mutta usein upeimmat korallit ovat matalemmalla, missä auringonvaloa on enemmän. Tykkään kyllä itse sukeltaa sekä hylyillä että biokohteissa. Toki hylyilläkin on yleensä paljon kaloja ja koralleja ympärillä, joten silloin pääsee nauttimaan molemmista. Väriloisto ja elämänkirjo on kyllä huikea veden alla. Sitä jaksaisi ihailla loputtomiin. Jotkin kaloista ovat jostain syystä ihan miun lemppareita. Joko ne ovat todella hauskan tai upean näköisiä tai sitten vaan yksinkertaisesti niin liikuttavan suloisia, että ei mitään rajaa.

Miun suosikki on ehdottomasti alla olevassa kuvassa oleva Masked Puffer (Arothron diadematus) eli Naamiopallokala siis. Ei toki väriloistoltaan yllä monen muun kalan tasolle, mutta on vain niin tajuttoman hellyyttävä tapaus. Pikkuinen pullea kala on niin suloisen näköinen, että olisin voinut kuluttaa koko tankillisen ilmaa vain tuijottelemalla sen puuhastelua korallien seassa. Nimitys pallokala tulee siitä, että vaaran uhatessa kala täyttää itsensä vedellä ja muuttuu suuremmaksi, pallon muotoiseksi. Pallokat ovat myrkyllisiä: maksa, suolisto, iho ja sukuelimet sisältävät myrkkyä. Oikein valmistettuna pallokalaa voi kuitenkin syödä. Japanissa ja Koreassa näin tehdään, mutta itse en ehkä lähtisi kokeilemaan.
Edotukset lomalta olivat suuret, mutta aina kaikki ei mene ihan toiveiden mukaan. Ehdin tehdä pari päivää ihania sukelluksia kunnes olo muuttui erittäin huonoksi. Maha meni aivan sekaisin ja kuumekin nousi. Lisäksi päätä särki aivan tajuttomasti, migreeni ehkä. Kaiken kruunasi kuitenkin myrsky,  joka iski juuri silloin, kun olo oli kaikista huonoin. Salamat toki oli upeita ja ihailimme niitä kannella. Mutta tuulen noustessa ja laivan alkaessa keikkumaan tulin tietysti vielä merisairaaksi ja halailin vessanpönttöä oikeastaan koko illan, kun ajoimme myskyssä kohti suojaisampaa yöpaikkaa. Sen illan jälkeen oli niin kuollut olo, että ei rajaa. Onneksi olo alkoi seuraavien päivien aikana vähän kohentua ja pääsin viimeisenä päivänä vielä sukeltamaankin.Näin jälkeen päin ajateltuna loma oli oikein ihana, kun painaa delete -nappulaa kolmen päivän osalta. Auringosta tuli nautittua. Sukellukset olivat hienoja. Ruoka oli hyvää. Hommat toimivat laivalla erinomaisesti. Seura oli mukavaa. Arki unohtui ja sai vaan nauttia.Kuvat: rakkaani Marko

Tällainen syysloman sukellusreissu tällä kertaa. Kauhean usein ei ole viime vuosina tullut edes pidettyä syyslomaa, mutta kyllä se hyvää teki. Ehkäpä ensi vuonna uudestaan :)


 

4 kommenttia:

 1. Ihana loma teillä (miinus tuo paha olo) ja hienoja kuvia! Ja Nemoonkin törmäsit, onko niiltä tulossa uutta leffaa ;)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, unohdin Nemolta tiedustella uudesta leffasta :D

   Poista
 2. Voi miten kaunista! :) Sukeltaessa näkee varmasti ihan toisen maailman, paljosta jäädään kyllä paitsi kaikki myö sitä harrastamattomat :)

  Tosi harmi tuo siun tauti, mutta onneksi ei sentään koko loma mennyt huonovointisena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On tuo vedenalainen maailma kyllä aika mahtava, siihen ei vaan kyllästy koskaan. Mut onhan meillä täällä Suomessa kyllä hienoa luontoa pinnan päälläkin :)

   Poista