Sivut

maanantai 9. marraskuuta 2015

Kondensoitu maito ja kasvispata

Olipa kerran kesä ja olipa kerran himo itsetehtyyn jäätelöön. Googlailin reseptejä ja totesin, että kondensoitu maito oli ainesosana useissa resepteissä. Tiesin sen olevan sokeroitua, joten en lähtenyt sitä heti kaupasta hakemaan, koska olisin halunnut tehdä sokeritonta jäätelöä ja makeuttaa sen stevialla (Huom! Ben & Jerry´s on mun herkkua, mut eihän sitä nyt aina voi syödä). Aloin pohtimaan josko kondensoitua maitoa saisi sokeroimattona. Googlailin hetken, mutta en jostain syystä löytänyt sokerittomia versioita. No kesä eteni ja jäätelön teko taisi vähän unohtua. Olin loppukesällä siskon luona Tampereella käymässä. Sokoksen ruokakaupassa eksyin tutkailemaan säilykehyllyä ja silmiin osui sokeroimaton kondensoitu maito. Ja siitäpä lähtikin purkki heti matkaan.

Jostain syystä en kuitenkaan muistanut tehdä jäätelöä ja purkki "unohtui" kaappiin. Jokunen viikko sitten aloin tehdä kasvispataa ja kaivelin kaapista kookosmaitoa. Sitä ei ollut, mutta silmiin sattui kondensoitu maito ja päätin oottaa purkin testiin. Ehkä sillä voisi korvata kookosmaidon. Avasin purkin. Maito ei ollut ihan valkeaa vaan sellaista vähän kellertävää tai rusehtavaa. Maistoin maitoa vähän purkista ja voi APUA! Aivan järkyttävän hyvää!! Kermaista ja vähän makeaakin, vaikka sokeria ei ollut lisätty. Käytin maidon kasvispataan, joka valmistui alla olevista aineista: kaalia, sipulia, papuja, chiliä, kanttarelleja, linssejä, bulguria, siirappia ja mausteita.

Valsinaista ohjetta ei ole, koska tämä syntyi spontaanisti kaapin antimista :) Pilkoin kaalin ja sipulin, kuullotin pannulla voissa hetken ja heitin kaikki muut aineet vesitilkan kanssa pataan hautumaan. Maidon lisäsin sitten loppuvaiheessa. Mausteina oli suolaa, valkopippuria ja mustapippuria. Nestettä on helppo lisäillä hauttamisen aikana. Tykkään tehdä tällaisia patoja tosi paljon, kun ei tarvitse olla tarkka ja ruoka saa hautua padassa rauhassa. Nämä on tällaisia "kaapintyhjennysruokia".Mun kasvispata ei ole koskaan ollut näin hyvää, siis olisin voinut kiskaista vaikka koko pannun yhdellä kerralla massuun. Hillitsin kuitenkin himoni ja purkitin ruokaa töihin vietäväksi. Töissä onkin tuntunut, että on päässyt syömään oikein super herkkua ruokaa tässä viime päivinä. Tällaista pataa teen takuulla uudestaan. Ehkäpä sinne voisi laittaa mukaan vähän kikherneitä, niin tulisi proteiiniakin hiukan.
Kouvolassa tätä kondensoitua sokeroimatonta maitoa löytyy ainakin Prismasta, josta kävin jo muutaman purkin hamstraamassa. Keksin nimittäin jo varmaan sata ja tuhat ideaa, mihin haluan sitä kokeilla. Etenkin kaikkien erilaisten puurojen sekaan. Siis esimerkiksi ohrapuuro tuosta maidosta, kuola valuu jo suupieliä pitkin ihan vaan ajatuksesta. Tässä maidossa oli rasvaa jotain 8-10 %, jos nyt oikein muistan. Että en minäkään siitä aamupuuroa ehkä joka päivä keittele, mutta silloin tällöin. Toimii myös varmasti hyvin niin, että laittaa vaikka osan nesteestä tuota ja loput jotain normi maitoa. Herkkupuuroja odotellessa!Onko kellään kokemuksia tästä sokeroimattomasta kondensoidusta maidosta? Mitä siitä voisi tehdä? Makoisaa viikkoa joka tapauksessa! Nautitaan syksyn sadosta ja käytetään kauden kasviksia nyt mahdollisimman paljon. Ne ihan huutaa meitä kaupassa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti