Sivut

maanantai 16. marraskuuta 2015

Kasvisruokahaaste: viikko 1.

Ensimmäisen viikon kasvisruokapäivää panttasin sitten ihan sunnuntaille asti. No, todellisuudessa oli niin paljon liikkuvia osia muina päivinä, että päivä siirtyi itsestään viikonlopulle. Ja hyväähän kannattikin odottaa :) Koko päivä meni siis kasvisruualla (maitoa ja muutama valkuainen tuli myös syötyä) ja uusia juttujakin tuli kokeiltua. Soijajogurttia ei aikaisemmin ole tainnut edes tulla ostettua, mutta nyt päätin sitä kokeilla. Valitsin maustamattoman ja makeuttamattoman version, koska halusin itse makeuttaa ja maustaa aamupalani. Soijajogurtin perusmaku ei ollut kovin kummoinen, mutta muutamalla tipalla steviaa ja hippusella piparkakkumaustetta siitä tuli oikein hyvää, tykkäsin. Jogurtin joukkoon heitin paahdettuja kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä sekä marjoja. Eksyipä joukkoon muuta ananaskirsikkakin.

Nämä ovat ihan miun suosikkeja!

Ananaskirsikoita





Jääkappissa viikon päivät majaillut hokkaidokurpitsa pääsi vihdoin kokeiluun. Ensin mietin paahdettua kurpitsaa, mutta päädyin kuitenkin sosekeittoon, koska en sellaista ole pitkään aikaan tehnyt.



Kurpitsa-porkkana -keitto kondensoituun maitoon
(+ paahdetut siemenet)

1 (hokkaido)kurpitsa
2-3 porkkanaa
1 tölkki (sokeroimatonta) kondensoitua maitoa
suolaa, inkivääriä
kookosöljyä

Halkaise kurpitsa, poista siemenet (ota talteen) ja paloittele kurpitsa kattilaan. Itse en edes kuorinut hokkaidokurpitsaa.  Paloittele porkkana samaan kattilaan, lisää vettä ja keitä kypsiksi (10 min). Kaada keitinvesi pois kattilasta, mutta ota osa siitä talteen. Lisää kattilaan maito ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää keitinvettä haluamasi määrä, jotta saat keitosta sopivan juoksevaa omaan makuusi. Lisää mausteet ja kiehauta keitto nopesti lämpimäksi.

Puhdista siemenistä suurimmat rippeet ja laita ne kulhoon, jossa on paljon kylmää vettä. Hiero siemeniä kulhossa sormilla puhtaiksi. Rippeet laskeutuvat pohjalle ja siemenet kelluvat pinnalla. Toista käsittely tarvittaessa. Kuivaa siemenet ja paahda niitä kookosöljyssä pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla.  






Keitosta tuli omaan makuun aivan täydellistä, samettisen pehmeää ja sopivan kermaista, ehkä hieman makeaakin kondensoidun maidon ansiosta. Varmasti myös kookosmaito toimisi erinomaisesti. Inkivääri toi kivan lisän keittoon. Idea siementen paahtamiseen tuli Terhin postauksesta, itse en ehkä olisi tajunnut kokeilla. Aika jänniä olivat nuo paahdetut siemenet. Joku tykkää toinen ei, minuun upposivat kyllä. Keiton lisäksi tein pienen kaura-lese-siemen -sämpylän, keitosta yli jääneet siemenet napostelin päivän aikana.

Ja jos mietit vielä, että mikä ihmeen haaste, niin käy lukemassa aiempi postaukseni aiheesta (tässä) tai klikkaile itsesi Terhin blogiin (tässä), mistä idea on lähtöisin.



Tämän viikon kasvisruokapäivää odotan jo innolla, se tulee varmasti vastaan jo alkuviikosta :)




2 kommenttia:

  1. Paahdetut siemenet on <3 ! Mie en jaksanut alkaa paahtaa erikseen pannulla, vaan heitin uuniin viimeiseksi noin vartiksi myskikurpitsoiden kanssa samalle pellille paahtumaan :)

    Kurpitsat tuntuu olevan laajemminkin tämän syksyn juttu, enkä kyllä yhtään ihmettele miksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsat on kyllä tajuttoman hyviä. En ole aikaisemmin jotenkin tajunnut käyttää muuta kuin kesäkurpitsaa, mutta nyt repertuaari kyllä laajenee :) Terveisin hokkaidokurpitsapuuroa lusikoiva!

      Poista