Sivut

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Ekopaastokokkailuja: papu-pinaatti -pyörykät

Yritän tässä nyt tietoisesti ainakin hetken vähäentää liharuokien syömistä. En vietä täysin lihatonta paastoaikaa, joten jos minulle tarjotaan liharuokia (kuten viime viikonloppuna täydellisen herkullista Burgundinpataa), niin en välttämättä kieltäydy. Ajattelin kuitenkin itse olla tekemättä ja ostamatta liharuokia ja valita aina mahdollisuuksien mukaan kasvisvaihtoehdon. Aion nyt nauttia vain herkullisista kasvisruuista, sillä sitä ne todellakin ovat.

Törmäsin tällaisin herkullisen kuuloisiin Yrttifalafeleiden ohjeeseen. En ottanyt ohjetta ylös, mutta se jäi pyörimään ideana mieleen. Viikonloppuna kaivelin sitten papuvarastojani ja heitin yhden paketin ruskeita papuja likoamaan tietämättä kuitenkaan mitä niistä tulisin tekemään. Seuraavana päivänä keitin pavut ja aloin pohtimaan mahdollisia vaihtoehtoja niiden käytölle. Nämä falafelit tulivat mieleeni ja päätinkin yrittää tehdä jotain saman tapaista. 

Heitin papuja reilun määrän kulhoon ja sekaan kaikenlaista muuta: pakastepinaattia, kananmunia, suolaa, pippuria ja jeeraa. Sitten vaan sauvasekoittimella koko homma mössöksi. Tässä vaiheessa huomasin, että taikinasta tulee liian löysää, että siitä voisi pullia pyöritellä. Laitoin sitten joukkoon vähän gluteenijauhoa (KYLLÄ, juuri sitä vehnän pahamaineista proteiinia, mitä kaikki ihmiset nykyään tuntuvat välttelevän ja mikä monille tuntuu aiheuttavan kaikenlaisia oireita. Mie en ole kokenut saavani siitä mitään oireita, joten uskallan sitä käyttää). Taikinasta tulikin lopulta koostumukseltaa oikein hyvää. Olin laiska ja laitoin pallerot suoraan uunipellille enkä alkanut niitä pannulla paistamaan. Olisi ehkä pitänyt kuitenkin...Lopputulos oli kuitenkin omaan makuun onnistunut, vaikka kasvispyörykät tosin näyttivät pieniltä sämpylöiltä enemmän kuin pyöryköiltä. Lisänä olisi pitänyt ehdottomasti olla jotain kermaviilipohjaista kastiketta. No ensi kerralla sitten.
Papu-pinaatti -pyörykät
 
keitettyjä ruskeita papuja 3-4 dl (myös muut pavut varmasti sopivat)
pakastepinaattia 1 pussi
kananmunia 2-3 kpl
suolaa, mustapippuria
jeeraa (juustokumina)
gluteenijauhoja (tai muita jauhoja)

Kaikki aineet jauhoja lukuun ottamatta kulhossa sauvasekoittimella sekaisin. Lisää sitten jauhoja sen verrann, että saat taikinasta koostumukseltaan kiinteähkön ja pystyt pyörittelemään siitä pullia. Tee taikinasta pullia tai pihvejä ja paista joko uunissa (noin 225C) tai pannulla, niin että saavat mukavasti väriä pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti