Sivut

tiistai 6. tammikuuta 2015

Suklaamuffinit (ei vehnää eikä sokeria)

Kuten ehkä on käynyt ilmi, mie viihdyn hyvin keittiössä kaikenlaisen kokkailun parissa. Olen aina tehnyt ruokaa ja leiponut kaikenlaista. Muistan kyllä hyvin sen ensimmäisen kerran, kun kaverin kanssa pieninä taaperoina ala-asteikäisinä haluttiin leipoa jotain ja haarukkaleivät kuulosti hauskoilta. Äiti antoi luvan ja tytöt rupesivat touhuamaan. Muistan, kun ihmettelimme kaverini kanssa kuinka paljon on 1/4 dl. No meillä oli silloin kotona sellainen mitta, jossa oli kätevästi merkitty 2,5 dl kohdalle 1/4 ja tämähän tietysti tarkoitti litraa. Ja kuten voitte kuvitella, niin 1/4 litraa vs. 1/4 dl on vähän eri asia. En enää muista mitä ainetta sitten laitoimme sen 1/4 dl sijaan 1/4 litraa :) Mutta touhukkaat kokit kuitenkin taisivat selvitä ja jotain haarukkaleivän tapaisia saimme aikaiseksi.

Nykyään tykkään kokeilla kaikenlaista uutta aina silloin tällöin ja usein myös sovellan kaikkia reseptejä. Välillä menee mäkeen ja toisinaan tulee onnistumisia. Usein minulla jää kyllä soveltaessa tarkat ainemäärät mysteereiksi, koska taikinaankin tulee jauhoja yleensä sen verran, että niitä on sopivasti. Hetken mielijohteesta lähtenyt leivontainto alkaakin yleensä sillä, että avaan kaapit ja tutkin, mitä jännää sieltä löytyy. Välillä harmittaakin, kun vaikkapa onnistuneen piirakan pohjan aineksista ei ole mitään tietoa jälkikäteen. Yhden ohjeen olen kuitenkin ihan itse kehitellyt ja se on jopa kirjoitettu ylös. Lisäksi ohje on ainakin minun käsissäni sellainen takuuvarmasti toimiva. Ohje on siis suklaamuffinseihin ja omaa rakastani ajatellen niissä ei ole sokeria (tumman suklaan sokeria lukuun ottamatta) eikä vähnää eli ovat hyvin vähähiilariset. Miulle itselleni kyllä kelpaavat sellaiset ihan tavalliset muffinsit, joissa on kaikkea!!


Suklaamuffinit 6 kpl

* 2 munaa (isoja)
* 1 dl mantelijauhoja
* 0,5 dl kookosjauhoja
* 3 tl kaakaojauhetta
* 2 tl leivinjauhetta
* steviaa oman maun mukaan
* 0,5 dl proteiinijauhetta (itselläni suklainen fastin cook-cake-bake)
* 0,5 dl voisulaa
* 1 dl kermaa
* n. 50g tummaasuklaata (meillä 70% minttusuklaa ollut suosituin, myös steviasuklaa toimii)


Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi (käsivispilä riittää kun on niin pieni määrä). Sekoita keltuaiset, voisula ja kerma keskenään. Lisää valkuaisvaahtoon kuivat aineet ja nesteet ja sekoita varovasti. Lisää suklaa ihan loppuvaiheessa. Vaahto lässähtää aika paljon sekoittamisen aikana, mutta sitä ei kannata pelästyä. Lusikoi taikina 6 muffinivuokaan (itselläni silikoniset) ja paista uunin keskitasossa noin 10 min. Koita kypsyyttä tikulla paiston aikana, muffinit ovat heti valmiita, kun tikkuun ei tartu enää taikinaa! Älä paista liikaa, muutoin tulee kuivia. Näitä voi tietenkin koristella halutessaan vaikkapa suklaalla tai pursottamalla päälle kermaa/rahkaa/ tms. Eivät ole tällaisina kovin hienon näköisiä, mutta maku pitäisi olla kohdillaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti