Sivut

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kesätanssia osa 1

Nykärin kesäkurssi täällä Kouvolassa mennä humahti vauhdikkaasti. Päästiin tekemään koreografiaa Jenni Vartiaisen Suru on kunniavieras -biisiin. Sopi miulle, koska kyseinen artisti sattuu olemaan miun lemppareita ja etenkin tällaiset vähän "mystiset" biisit tekevät minuun aina vaikutuksen. Tämän biisin tahtiin päästiin kyllä niin kunnolla fiilistelemään, että olisin mielelläni pidemmänkin pätkän koreografiaa tähän biisiin opetellut. Oli muutenkin ihana päästä tanssimaan pitkän tauon jälkeen, teki kropalle hyvää.

Ensimmäinen kesälomaviikko tulikin sitten pian vastaan ja meni aivan liian nopeasti, kuten yleensäkin. Toisaalta jälkikäteen ajatellen viikko tuntui pitkältä, koska se oli miun elämän parhaita viikkoja ehdottomasti. Viime sunnuntaina heitin Markon lentokentälle (Portugalin lämpö kutsui) ja jatkoin itse matkaani kohti Turkua. Vietin yhden päivän ystäväni luona ja otin maanantaina suunnaksi Turun saariston. Oli nimittäin alkamassa Tanssia meren äärellä -kurssi, jota olin odottanut koko kevään. En tuntenut ketään kurssilaisista etukäteen, en ollut käynyt Turun saaristossa ennen enkä tiennyt minkä tasoisia tunnit tulisivat olemaan. Lähdin kuitenkin matkaan avoimin mielin ja päätin ottaa kaiken ilon ja opin irti tuosta viikosta. Ja tämän päätöksen mie todellakin pidin!

Nämä lautat ja lossit ovat normi arkea saaristossa asuville.
Leiri oli aivan uskomaton kokemus ja nyt todellakin ymmärrän, miksi mukana oli hekilöitä, jotka ovat tulleet leirille vuosi toisensa jälkeen yhä uudestaan ja nauttineet tunnelmasta jo yli 10 kesän ajan. Ensi vuonna leiri täyttää 20-vuotta ja luvassa saattaakin olla hieman muista vuosista poikkeava leiri ja ehkäpä saadaan kasaan ihan näytöskin. Mie olen mukana myös ensi kesänä, aivan takuulla!

Leiripaikkana toimi siis Houtskarissa sijaitseva kansanopisto, joka on kesäisin täynnä erilaisia kursseja. Meidän kanssa samaan aikaan oli maalaajia ja laulajia, joogaajat olivat tulossa meidän lähdettyä. Saaristo sekä ympäröivä luonto on kaunista. Paikka on myös rauhallinen ja idyllinen. Keskustasta löytyy muutamia kauppoja ja vierasvenesataman ravintolan terassilla on mukava pysähtyä illalla vaikkapa nauttimaan lasillinen viiniä.
Mie niin rakastan näitä "käkkärämäntyjä", joita löytyy sekä lapista että saaristosta.The Sauna @ HoutskariYksi opiston majoitusrakennuksista.

Kurssin osallistujat (reilu 20) olivat ympäri Suomea ja ikähaitari ulottui meistä nuorista aikuisista jonnekin yli 50 ikävuoteen asti. Myös tanssitaustaa löytyi hyvin monenlaista. Osa oli tanssinut pitkään, toiset tanssivat vain leireillä, jotkut kävivät pääasiassa vain improssa ja osa oli vasta tanssiharrastuksen löytänyt (kuten minä). Ja baletin intohimoiset harrastajat kyllä erottuivat joukosta, viimeistään tunneilla. Porukka jaettiin ensimmäisenä päivänä kahteen eri ryhmään ja molemmilla ryhmillä oli pääsääntöisesti päivittäin kolme 1,5 h pituista tuntia: balettia, jazzia ja nykytanssia. No mahtuipa mukaan myös yksi vogue- tunti, venyttelyä ja vähän hiphoppia. Taisi tulla viikon aikana reilusti yli 20 h tanssia kasaan.


Mitäs me "ballerinat", hihii...

Ennen kurssia toivoin, että balettitunneilla ehdittäisiin keskittyä tekniikkaan ja oikeisiin asentoihin oikein kunnolla. Balettia kun ei ole kovinkaan paljoa tullut vielä tehtyä, niin kaikki ihan perusasiat ovat vielä hyvin hakusessa. Nykytanssin osalta toivoin puolestaan, että oppisin paljon uutta ja tekisimme sellaisia sarjoja ja asioita, joita en ennen ole paljoa tehnyt. Jazzin osalta en oikein tiennyt mitä odottaa. Showjazz -tunneilla olen käynyt, mutta en kai puhtailla jazz -tunneilla ennen. No avoimin mielin kohti uusia tuullia, taisin ajatella.
Ja voitteko uskoa, joka ikinen toiveistani (ja vähän enemmänkin) toteutui tällä kurssilla! Olin koko viikon yhtä hymyä, olin iloinen ja energiaa olisi riittänyt vaikka muille jakaa. Nautin ja fiilistelin tunneilla, yritin painaa kaikki oppimani asiat tarkasti mieleeni ja tanssin todellakin sydämestäni <3 Lisäksi nautin siitä, että yhdessäkään salissa ei ollut peilejä, teki niin hyvää tällaiselle henkilölle kuten minä, joka aina on kriittinen itseään kohtaan. Myös kellon puute oli erittäin positiivinen asia, koska vihaan sitä, että väkisinkin tulee koko ajan kelloa vilkuiltua, jos sellainen seinällä on. Se on vaan sellainen tapa ja tuntuu, että se häiritsee keskittymistä. Oli hyvin vapautunut olo koko viikon.

Balettia meille opetti Solveig Ekholm. Tunneilla käytiin todellakin perusasioita läpi. Ensimmäistä kertaa minut oikeasti kiskottiin tangolla oikeaan asentoon. Lattiatankoa tehtäessä koin monta oivallusta. Balettitunnit eivät olleet vain puhdasta klassista balettia vaan mukana oli myös nykybalettia. Loppusarja tehtiin sellaiseen mystiseen biisiin ja pääsimme yhdistämään baletin liikekieleen voimaa, tunnetta ja omaa improvisaatiota.Yksi balettitunneista pidettin ulkona meren äärellä.

Päästiin ihanan aurinkoisessa kelissä nauttimaan myös baletista kallioilla meren äärellä.
Nykytanssia piti juuri tanssijaksi valmistunut Nadja Ekholm. Teimme erilaisia sarjoja, pyörimme lattialla, improsimme ja paneuduimme aina välillä tekniikkaan. Pidin tunneista todella paljon. Lattialla pyörimme myös ilmapallojen kanssa, mikä olikin uusi ja erilainen kokemus. Oli haastellista, mutta hauskaa yrittää löytää yhteinen sävel ilmapallon kanssa sekä pyrkiä tekemään sarjaa ilmapallon keveydellä. Viimeisellä tunnilla tehty lattian poikki edennyt ja vartalon kiertoja sisältänyt sarja jäi kyllä myös mieleeni. Ja olihan meillä aika ihana lopputanssi ilmapallojen kera sydämiä piirrellen.

Kun Reetta Rajamäki oli pitänyt meille ensimmäisen jazz-tunnin, tiesein heti, että tulen niin pitämään näistä tunneista myös leirin muina päivinä. Innostava opettaja, hyvät biisit ja huiput koreografiat veivät vaan mennessään. Jazzin lisäksi tunteihin mahtui aina loppuun pieni fiilistelypätkä hiphoppia. Ennen leiriä hieman pohdin kuinka kroppa tulisi tällaisen määrän tanssia kestämään. Fyysisesti tiesin kyllä jaksavani ja olisin jaksanut vaikka enemmänkin. Akillekset kuitenkin oireilevat edelleen (tänä kesä on vuorossa vasen viime kesäisen oikean sijaan) ja niitä pitää kuunnella todella tarkasti. Lenkkeily ei nimittäin viime aikoina ole paljoa ollut juuri tämän vuoksi ohjelmassa. Miun pelastus leirillä taisi ollakin se, että hyppelyitä tehtiin melko vähän. Ja ne mitä tehtiin, pystyin onneksi lähes kivuitta tekemään. Lisäksi raahasin foamrollerin mukaan, eikä lihasjumejakaan siksi päässyt pahemmin tulemaan.Tämän tanssiviikon jälkeen ajatus kaikesta muusta liikunnasta tuntui jotenkin kamalan vaikealta ja jopa vastenmieliseltä. Outoja sanoja miun suusta, myönnän!  Ei tuo kuntosali ainakaan ihan kamalasti houkutellut ajatuksena, koska olisin vain halunnut jatkaa hyvän musan, lattialla kieriskelyn ja hauskojen koreografioiden parissa. Mutta sali-innostus palasi kyllä eilen takaisin aika super nopeasti, kun sain tekniikkaopastusta ja joku vierellä tsemppasi tekemään tiukkoja sarjoja. Jes! Mutta silti kaipaisin takaisin tanssisaliin...

Nälkä kasvaa syödessä ja miusta tuntuu, että jotain perus jazz- tunteja haluan ehkäpä muuallekin päästä kokeilemaan, joten saatan suunnata syksyn tullen myös Lahden suuntaan tanssimaan. Ainakin käyn tunteja kokeilemassa ja jos ne tuntuvat mielekkäiltä, niin eiköhän sitä yhtenä iltana viikossa sinne jaksa reissata.Miun päässä ei nyt pyöri kauheesti mitään järkevää. Muistelen vaan viime viikon kurssia ja odotan tulevaa Lontoon leiriä aivan tajuttoman paljon. Mutta jos on löytänyt elämäänsä harrastuksen, joka tuo näin suunnattoman paljon iloa ja hyvää oloa, niin kyllä se sitten vie todellakin mukanaan. Miun elämässä on nimittäin ollut pitkiäkin aikoja, jolloin liikunta ei todellakaan ole tuottanut iloa. Olen vain tehnyt kaikkea pakonomaisesti nauttimatta siitä kuitenkaan. Nyt voin kuitenkin todella sanoa löytäneeni ilon ja palavan halun tehdä tätä. Vielä etsin sitä itselle sopivaa kultaista keskitietä kaiken liikunnan osalta. Joistain asioista vain täytyy uskaltaa päästää irti ja luopua, jotta jotain uutta voi saada tilalle. Ja kehonhuoltoa ei saa unohtaa koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti