Sivut

maanantai 3. helmikuuta 2014

Jauhopeukalon seikkailut

Olipas vaan touhukas viikonloppu, mutta rentouttava silti. Olin luvannut leipoa sunnuntaiksi Käpylän kirkossa järjestettävän Yhteisvastuukeräyksen jumalanpalveluksen kahvipöytään pullia. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkolla oli myös myyjäiset, joiden tuotto tulisi menemään yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Joten päätin leipoa myös myyntipöytään muutaman kuivakakun. Ja kun kerran leivonnnan vauhtiin pääsin halusin tehdä vielä jotain suolaista kahvipöytään.

Tykkään todella paljon leipoa, laittaa ruokaa ja puuhastella muutenkin keittiössä. En ole mikään gourmet-kokki, mutta on hauskaa kokeilla aina kaikkea uutta. Usein miun "luomukset" lähteekin jostain reseptistä saadusta idesta ja sitten vain kotona avaan kaapit ja alan tutkia, mitä sieltä löytyisi. Ja ei muuta kuin kokeilemaan :) En edes muista, koska olisin esimerkiksi sämpylöitä tehnyt ohjeen mukaan. Tietenkin kakkujen ja pikkuleipien tms. leivonnassa noudatan ohjeita melko tarkkaan.

Korvapuustit valmistuivat perus pullataikinan ohjeella. Jos leivon korvapuusteja pienen määrän itselleni, käytän aina kookosöljyä korvaamaan osan voista, tulee ihana maku. Lisäksi en yhtään säästele kanelin ja kardemumman kanssa. Normaalisti teen 2,5 dl taikinan, josta tulee yksi pellillinen isoja korvapuusteja. Nyt oli kuitenkin tarkoitus tehdä vähän enemmän, joten päädyin litran taikinaan. Ihan ongelmitta ei taikinan teko sujunut, mutta hukkaan ei mennyt yhtään ja lopputuloksena oli 80 korvapuustia. Hyviä oli, vain 79 pääsi kirkolle ;)

Asiat voi tehdä monella tapaa, vaikkapa vähän vaikeammin ja sotkuisemmin.


Pullataikinan teon lomassa tein kaksi kuivakakkua tällä ohjeella ja hyvin onnistuivat. Joulusta oli jäänyt After Eight -suklaata, joten sekin pääsi nyt hyötykäyttöön (meillä kun menee vain tumma- ja steviasuklaa). Taiteilin vielä kakkujen päälle vähän sulatettua suklaata koristeeksi. Valmiit kakut pakettiin ja kylkeen pieni kortti, jossa näkyi kaikki raaka-aineet. Sunnantaina leivoin vielä Kinkku-emmentalhyrriä. Resepti löytyi Kinuskikissan blogista, tosin sekään ei tainnut olla reseptin alkuperäinen lähde. Nämä olivat aika simppeleitä tehdä, tosin taisin kaulia taikinaa vähän liian ohueksi eikä rullat meinanneet pysyä kossa, kun niitä leikkasin. Onneksi oli pullavuokia, jotka pelastivat hyrrät. Ja ihan mukavan näköisiä niistä tuli.
Viikonlopun paras hetki oli kuitenkin se, kun käytiin Markon kanssa sunnuntaina viemässä leipomukset kirkolle. Siellä pullat, hyrrät ja kakut otettiin todella kiitollisena vastaan. On ihanaa nähdä suoraan ihmisen silmistä ja kuulla sanoin, kuinka hän ilahtuu ja on kiitollinen. Miulle tuli niin hyvä mieli, kun pääsin näin itselleni erittäin mieluisella tavalla osallistumaan yhteisvastuukeräykseen. Tänä vuonna teemana on muuten suomalainen saattohoitotyö sekä ihmisoikeuksien turvaaminen Guatemalassa. Koskettava aihe, sillä oma mummini kävi Terhokodin saattohoidon läpi ennnen kuolemaansa.

Koska ikinä ei voi leipoa liikaa, tämä jauhopeukalo upotti kätensä (tai ehkä se oli puukauha) viikonlopun aikana myös muffinssi- ja piirakkataikinaan. Markolle tein karppimuffinsseja, suklaisia sellaisia ja itselleni pyöräytin omenapiirakan. Omppupiirakka tuli tehtyä jokseenkin samalla ohjeella, kuin edelliselläkin kerralla. Nyt pinnalle päätyi vähän omenoita, mutta kerman sekä kookoshiutaleet jätin pois. Kookosöljyä sen sijaan sivelin paiston loppuvaiheessa omenoiden pinnalle, etteivät kuivuisi. Lauantaina me herkuteltiin illalla avokadopastalla, ilman pastaa tietty.

Tämä on sellainen n. 20 cm halkaisijaltaan oleva mukavan pieni vuoka.Miun viikonloppuhan alkoi jo perjantaina, koska se oli vapaapäivä. Miulla on lomia kolmisen viikkoa käyttämättä, joten miksipä en pitäisi perjantaisin vapaa-päiviä tämän kevään ajan. Perjantaina oli miun siivouspäivä, ihana aina aloittaa viikonloppu puhtaassa kämpässä. Lisäksi tein ison kattilallisen tomaatti-kasvis-kikherne -keittoa. Olen nyt rakastunut tomaattipohjaisiin keittoihin, joita syön nykyään töissä lähes joka päivä. Keitto koostuu tomaattimurskasta ja pyreestä sekä vihanneksista. Lisäksi laitan joukkoon aina jotain papuja tai herneitä tuomaan proteiinia, tällä kertaa mukaan päätyi kikherneitä. Myös punaiset linssit sekä quinoa eksyvät usein miun keittoihin. Valmis keitto purkkeihin ja purkit illalla työpaikan pakkaseen samalla reissulla, kun tanssiharkkoihin olin menossa. Kuinka kätevää!

Harkat olivat miun osalta valitettavasti vielä pelkkää katselua. Varpaan on annettava nyt ottaa aikansa parantumisen kanssa. En ollut lauantaina baletissa enkä sunnuntaina jazzissa, nyyh! Lauantaina sen sijaan tuli pulahdettua uima-altaaseen ja sen päälle kävin kuuntelemassa erinomaisen luennon Kuntokeskus Ykkösellä liikuntavammojen ehkäisystä ja kinesioteippauksesta @ Antti Järvinen. Luento herätti ajatuksia ja pani minut miettimään... no kaikkea. Sunnuntaina käytiin Markon kanssa yhdessä salilla vääntämässä vähän penkkiä ja takareisiä. Niin ja sunnuntai-illan pannarit oli tietysti ohjelmassa.

Iloisena ja energisenä kipitän viikkoon uuteen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti