Sivut

maanantai 2. joulukuuta 2013

Pakollinen Joulupäivitys

Ihan nyt näin joulukuun alun kunniaksi ajattelin kertoa joulusatuja :) Kun viime joulu meni Egyptin auringon alla Hurghadan Hard Rock Cafessa, niin nyt odotan kovasti oman kodin rauhallista joulua. Pidän yksinkertaisesta ja kauniista, valkeasta ja puhtaasta. Miun mieleeni ei mahdu kuin yksi jouluväri ja se on valkoinen. En tee punaisia tai vihreitä joulukortteja. En laita punaista pöytäliinaa pöydälle. Suljen silmäni, kun näen värikkäitä jouluvaloja. Joulupukki saa kuitenkin pitää punaisen nuttunsa, se kuuluu asiaan. Miun sydämeen joulu tulee ihan vain sillä, että voin katsella kaunista lumista maisemaa, huurteisiä puiden oksia ja sytyttää kynttilöitä illan pimetessä.


Jokainen saa nauttia joulusta juuri sen värisenä kuin haluaa. Naapurin rouva on edelleen herttainen niistä pistävän sinisistä jouluvaloista huolimatta. Ja jos ystävä lähettää minulle vihreän joulukortin punaisilla joulupalloilla varustettuna, niin olen kortista hyvin iloinen, väreistä huolimatta (minulta hän saa kuitenkin vaalean kortin heleän vaaleanpunaisilla joulupalloilla varustettuna). Ajattelin jouluksi kotiin vain muutamaa tällaista valkoista joulutähteä koristeeksi.


Tein kerran kummitädilleni joulukalenterin, jonka uskollisesti täytän joka vuosi. Kalenteri on hyvin paljon tekijänsä näköinen ja värinen, mutta myös kummitädin mieleen. Viikonloopuna puuhastelinkin taas tuon kalenterin kanssa. Tulitikkurasiat ovat sen verran pieniä, että hetki pitää aina miettiä, että keksii mukavia yllätyksiä sisään. Kalenteri toimitettiin omistajilleen sunnuntaina 1.12, juuri ajallaan.


Joulun lähestyessä minulle iskee aina hetkellinen ahdistus joululahjoista. Alan miettimään kenelle kaikille pitäisi jotakin keksiä. Tulee olo, että annan lahjoja vain velvollisuudentunnosta: "koska nyt olet naapuri, niin tässä sinulle lahja" tai "koska nyt ollaan työtovereita, niin tässä sinulle". Kamalaa, eihän lahjojen antaminen pitäisi olla velvollisuus! Sen pitäisi tuottaa iloa ja hyvää oloa sekä antajalle että lahjan saajalle. Pääsen kuitenkin aina yli ahdistuksestani ja joulun lähestyessä odotan kovasti niitä hetkiä kun pääsen antamaan lahjan ja näkemään lahjansaajan ilahtuneen ilmeen. Haluan oikeasti antaa sellaisen lahjan (oli se sitten iso tai pieni, ostettu tai itse tehty), josta saaja varmasti pitää. Siinä onkin haastetta. Minulla on myös ollut tapana osallistua Joulupuu-käräykseen. Tänä vuonna saan ilahduttaa 4-vuotiasta tyttöä lahjalla. Voi kuinka toivoisin, että pääsisin itse ojentamaan lahjan hänelle.

Kauniita. Ihana idea. Saatan käyttää.
Vielä tulee se joulu, jolloin en anna yhtään aineellista lahjaa. Joululahjat ovat silloin jotain ihan muuta. Matkustan tapaamaan ystäviäni ja annan heille lämpimän jouluhalin. Voin tehdä vanhemmilleni joulusiivouksen. Vietän aikaa kummityttöni kanssa leikkien ja kirjoitan rakkaalle siskolleni pitkän kirjeen. Vietän laatuaikaa oman rakaani ja läheisten ihmisten kanssa. Tänä vuonna se on kuitenkin mahdotonta, sillä tapani mukaan joulushoppailut on hoidettu jo ennen joulukuuta ja jouluruuhka-ahdistus on vältetty.

Viikonloppuna radiossa puhuttin jotain joulusta ja todettiin suomalaisten olevan melankolisten joululaulujen ystäviä, Sylvian joululaulu on kestosuosikki. No niinhän se taitaa olla ja kyllä minunkin lempilaulut ovat juuri niitä melankolisia. Joululailuissa on se ihana puoli, että samoja vanhoja suosikkeja jaksaa laulaa vuodesta toiseen, niillä kun on se 11 kuukauden mittainen lepotauko vuosittain. Pekka Simojoen ja Anna-Mari Kaskisen käsialaa olevat joululaulut kuuluvat miun suosikkeihini. Jouluyön hymniä muistan laulaneeni jo alaasteella. Se nostatti tunteita pintaan jo silloin ja nostattaa edelleen. Ihana kappale on myös Tulkoon joulu. Sanoissa on niin paljon jotain kaunista ja koskettavaa <3

Näissä sanoissa tiivistyy kyllä todellakin juuri sellainen joulu, joka miun sydämmestäni löytyy. Sitä ei tarvitse tehdä, se tulee kun sen ottaa vastaan. Joulun perimmäinen tarkoituskin muistuu mieleen kaiken touhotuksen keskellä. Voin vain rauhoittua, ristiä käteni ja olla kiitollinen.


"Ikuisen joulun jos tahdot löytää,
sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan.
Et löydä juhlaa, et joulupöytää,
löydät vain seimen ja tallin koruttoman."

Tulkoon joulu, kolmas säkeistö.
Pekka Simojoki


Rauhallista ja tunnelmallista joulunaikaa! Nautitaan yhdessä joulusta läheisten ihmisten kanssa, kukin omalla tavallaan ja omia perinteitä noudattaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti