Sivut

torstai 29. elokuuta 2013

Viivi vauhdissa osa 2/5: JUOKSU

En ole sprintteri, mutta väitän silti juoksevani nopeammin kuin monet muut. En myöskään ole kestävyysjuoksija, joka jaksaa painaa eteen päin kilometri toisensa perään. Mutta olen jotain siltä väliltä, sellainen välimuoto siis. Ja juuri tämän takia en ikinä ole pärjännyt juoksukisoissa. 

Kuva: Marko

Olen löytänyt juoksemisen ilon vasta hieman vanhempana. Lapsena minua sain pakottaa lenkille ja koulun maastojuoksukisoissa minua kiinnosti enemmän kukkien keräily kuin juokseminen. Jossain vaiheessa lenkkeily kuitenkin alkoi maistua ja sille tielle olenkin jäänyt.

Kuva: Marko

Kun lähden lenkille, se on aikaa ihan vaan mulle itselle ja omissa ajatuksissa. Mp3 -soittimesta virtaa kaunista musiikkia (ei siis mitään popitusta todellakaan) mun korviin ja voin vain nauttia. Toki syvällä metsässä on ihanaa juosta vain luonnon ääniä kuunnellen. Musta on ihanaa juosta fiilistellen, joka kerta sen päivän tuntemusten mukaista vauhtia. Mutta ylämäen tullessa vastaan, kiihdytän aina vauhtiani. Jo se, että näen ylämäen saa mut ajattelemaan "nyt äkkiä ton mäen päälle".

Kuva: Marko

Mun peruslenkki on kestoltaan noin 45 min. Joskus teen vain kevyemmän hölköttelyn, joka kestää lyhyen aikaa ja ajoittain innostun juoksemaan jopa 1,5 h. Mutta tuo puolitoista tuntia alkaa olla sellainen raja mulle. Sen jälkeen en nauti enää juoksusta, vaikka jaksaisinkin vielä painella. Ajatus maratonin juoksemisesta ei kuulu mun päähäni. Puolikkaan voisin ehkä juosta, jos tarjoutusi kaunis maisemareitti hyvällä (= pehmeä) juoksualustalla.

Kuva: Marko

Lenkkeilyn lisäksi musta on ihana vähän välillä herätellä kroppaa juoksemalla kaikenlaisia vetoja. Paikaksi valitsen yleensä yu-kentän. Joskus juoksen nurmikolla paljain varpain ja toisinaan kiihdyttelen radalla 100-400 m pituisia vetoja. Välillä on mukavaa tuntea maitohappojen jylläys jaloissa ;)

Kuva: Marko

Tällä hetkellä mun akillesjänne temppuilee sen verran, että juoksut on tauolla. Mutta kyllä tästä taas palataan juoksunkin pariin vielä. Vesijuoksu toimii mukavana vaihteluna ja palauttavana liikuntana.

Kuva: Marko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti