Sivut

torstai 22. elokuuta 2013

Viivi vauhdissa osa 1/5: YLEISURHEILU

Ne jotka oikeesti tuntee minut, saattavat tietää, että elämäni ei olisi mitään ilman liikuntaa. Kaikenlaiset ihanat liikunta-aktivitetit nappaavat suuren osan vapaa-ajastani, mutta nautin niistä kovasti. Yritän tässä nyt elää pari viikkoa hieman vähemmällä määrällä urheilua ja antaa kehoni levätä, jotta syyskuun alussa kroppani olisi valmis syyskauden aktiviteetteihin. Kilpaurheilu-uran loputtua mukaan on tullut paljon kaikkea uutta, ihanaa ja ihmeellistä. Siksipä päätinkin tehdä tällaisen viiden postauksen sarjan, jossa kerron omista lempilajeistani. Ja tästä se siis lähtee...

Se on aloitettava tällä hienolla lajilla, joka jo otsikosta selviää eli yleisurheilu. Sieltä tartan päällysteiseltä kentältä kaikki alkoi ja sinne kilpaurheilu-urani myös loppui. En muista koska vanhempani veivät minut ja siskoni ensimmäistä kertaa kentälle, mutta yleisurheilu on ollut elämässämme ihan pienestä lähtien. Oma isäni, joka itse hyppäsi nuorena korkeutta (ennätys kunnoitettava 212 cm), oli meidän valmentaja. Äitini ei valmennukseen puuttunut, mutta kannusti meitä siskoksia kovasti.

Sm-kisoissa vuonna 2002.

Se kaikki aika, energia, ilo ja raha, jonka vanhempani tähän harrastukseen ovat käyttäneet, on suunnattoman suuri. Arvostan sitä todella paljon <3 Ilman vanhempieni tukea, moni hyppy ja heitto olisi jäänyt tekemättä. Suosittelen lukemaan Noora Toivon kirjoittaman hienon tekstin aiheeseen liittyen.

Kaikki alkoi seuran (Kangasalan Kisa) urheilukoulussa, mutta hiljalleen se jäi ja isäni otti vastuun valmennuksesta. Aluksi mukana oli useita lajeja ja otteluitakin tuli kokeiltua. Pian kuitenkin korkeushyppy, kuulantyöntö ja kiekonheitto jäivät jäljelle ja muut lajit saivat jäädä. Kuulantyönnössä saavutin sm-pronssia 15-vuotiaiden sarjassa. Lisäksi joukkuekisoista tuli napsittua aika monta sm-mitalia. Korkeushypyssä saavutin sm-pronssin 17-vuotiaiden sarjassa. Saavutukset eivät siis päätä huimaa, mutta ovat minulle itselleni kovin tärkeitä. Kun koitti aika hakea lukioon, lähetin hakemuksen Sammon urheilulukioon, jonne pääsinkin sitten opiskelemaan. Lukioaikana korkeushyppy muodostui minun päälajikseni.

Harjoitusleirillä Portugalissa keväällä 2008.

Uran aikana oli sekä ylä- että alamäkiä. Parhaimmat muistot liittyvät varmasti vuoden 2007 Lappeenrannan Kalevan kisoihin, joissa pääsin ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa hyppäämään aikuisten suomenmestaruus kisoihin. Tieni tyssähti silloin karsintaan, mutta olin kuitenkin tyytyväinen, sillä hyppäsin tuolloin ennätykseni (168 cm). Tämän kesän jälkeen siirryin Jyväskylään opiskelemaan. Ensimmäinen harjoitussyksy sujui hyvin ja hallissa hyppäsinkin keväällä 2008 ennätyksekseni jääneen tuloksen (171 cm). Silloin tiesin, että mahdollisuudet parempiin tuloksiin olivat todella olemassa.

Tästä alkoi kuitenkin alamäki. Paikat rupesivat hajoilemaan yksi toisensa jälkeen: akilles, polvi, selkä, akilles.... Taistelin sekä henkisesti että fyysisesti reilut 2 vuotta, jonka jälkeen päätös lopettamisesta oli kypsynyt riittäviin mielessäni. Loppukeväästä 2010 lopetin kilpaurheilun korkeushypyn osalta. Päätös oli vaikea, mutta oikea ja tein sen oikeaan aikaan. En kadu päätöstäni, vaikka se kipeää tekikin.

Kesää 2013. Kuva: Marko

Yleisurheilu ei kuitenkaan jäänyt aivan totaalisesti. Rakastan lajia niin paljon, että yhä edelleen minun on päästävä kesällä kentälle. Käyn siellä juoksemassa vetoja, teen joskus koordinaatioita ja mikä tärkeintä: nautin olostani siellä :) Kiekon otan muutamaan kertaan kesässä käteen ja korkeuspatjan pehmusteet on testattava ajoittain. Myös pituushyppykasassa on kiva käydä vähän mylläämässä.

Kesää 2013. Kuva: Marko

Kesää 2013. Kuva: Marko

Kilpaurheilu-ura ontoi elämääni paljon ja olen vasta näin jälkeen päin tajunnut monia hienoja asioita. Toki kyyneliä vuodatettiin matkan aikana useaan kertaa ja monet asiat olisin voinut tehdä paremmin. Jälkikäteen on kuitenkin turha jossitella. En kadu hetkeäkään siitä ajasta, jonka yleisurheilun parissa olen saanut viettää. Lämmöllä sitä muistelen <3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti