Sivut

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Reseptien testailua

Olen tässä viime aikoina ehtinyt jopa kokeilemaan muutamia reseptejä, jotka ovat vaikuttaneet mielenkiintoisilta ja herkullisilta. Tällä hetkellä yksi lemppari ruokablogeista on ruotsalainen Tasty Health. Olen itseasiassa hämmnetynyt siitä, kuinka paljon olen ymmärtänyt kaikesta blogissa olevasta tekstistä, vaikka en ole ruotsinkieltä viime aikoina juurikaan käyttänyt. Blogi on täynnä terveellisiä herkkuja, hyviä ideoita ja kauniita kuvia. Wrappeja ja banaanileipää sekä tortillalettuja olen tuolta jo kokeillutkin. Mutta palataampa näihin viimeaikaisiin tekeleisiin.

Pinaattikeitto:
Mulla kasvoi sellaisessa vanhassa pesuvadissa pinaattia. Ei mennyt montaa vikkoa, niin ne oli jo kasvaneet sen verran mukavan kokoisiksi, että päätin tehdä nisitä pinaattikeiton. Pinaattikeitto on mun suurta herkkua, etenkin ne kaupan pakastealtaan valmisversiot. Ja tämä on ehkä ainoa eines, mitä ostan :) Enkä ole useista yrityksistä huolimatta onnistunut valmistamaan yhtä hyvää. Tosin olen lähinnä koittanut tehdä keittoa pakastepinaatista. Nyt sitten päätin käyttää "oman maan" pinaatit keittoon. Ja lopputuloksena olikin varsin onnistunut keitos :) Keittoon ei tullut juurikaan ihmeellisyyksiä mukaan. Maitoa, jota suurustin vehnäjauhoilla. Muutama ruokalusikallinen maustamatonta tuorejuustoa (kun sattui jämät olemaan jääkaapissa) ja mausteeksi suolaa ja valkopippuria (tän kanssa saa olla tosi varovainen ettei tule liikaa). Nyt odottelen uutta pinaattisatoa.


Kotijuusto:
Kotijuustoon mulla on tosi hyvä ja helppo resepti. Tätä kutsutaan myös munajuustoksi. Olen tehnyt tätä monia vuosia ja olen reseptin joskus aamulehdestä bongannut. Itse laitan joukkoon aina ruohosipulia, se toimii mun mielestä yrteistä parhaiten tän kanssa. Tän valmistus menee yksinkertaisuudessaan näin:

* kiehauta kattilassa 1 litra maitoa
* sekoita 2 munaa ja 0,5 l piimää ja lisää maidon joukkoon
* anna seisoa lämpimällä levyllä kunnes juustomassa on erottunut (tarvittaessa levyn vai laittaa päälle)
* kaada massa kostealla harsokankaalla verhottuun siivilään 
* lisää 0,5 tl suolaa ja yrttejä oman maun mukaan
* anna jäähtyä, nostele harson reunat massan päälle ja laita joku paino vielä tähän
* laita koko paketti kattilan tai kulhon päälle (ylimääräinen neste valuu sinne) ja jätä yöksi jääkaappiin
* juusto on aamulla valmis, koostumus on vähän sellaisen raejuuston kaltainen, kumoa juusto lautaselle
* jos juustomuotin omistaisin, niin sitä varmasti käyttäisin :)

Juustomassa harsokankaassa siivilässä.

Valmis kotijuusto, nami!

Turepuuro:
Tuorepuuroa on tullut joskus aikaisemminkin tehtyä, mutta nyt innoitus lähti täältä. Tuorepuuron saa näyttämään joko hyvin herkulliselta tai aivan kamalalta riippuen siitä, mitä sinne laittaa joukkoon. Pellavansiemenrouhe on minusta ihanaa, mutta tekee puurosta vähän kurjan näköistä. En tehnyt omaa puuroani ihan tuolla blogin ohjeella, mutta sinne päin. Kauramaito sopii tuohon puuroon aivan taivaallisen hyvin. Se kun on luonnostaan sellaista makeaa. Ohrahiutaleita, pellavansiemenrouhetta, omenaa, rahkaa ja vaniljaproteiinijauhetta taisi miun puuroon tuon maidon lisäksi eksyä. Ja kaikki rusinat, pähkinät ja siemenet sopii tuonne myös erinomaisesti.


Siemennäkkäri:
Tämän siemennäkkärin ohjeen olen itse kehitellyt useiden muiden blogien ohjeista, siksi en laita mitään linkkiä, mistä ohje olisi peräisin. Kaikki aineet vaan sekoitetaan keskenään, levitetään leivinpaperille ja laitetaan uuniin 200 asteeseen noin 40 minuutiksi. Itse aina paloittelen levyn jo ennen uuniin laittoa. Miun näkkäriin tulee jotakuinkin tällaisia aineita:

* 3 kananmunaa
* 1 dl seesaminsiemeniä (tms)
* 5 rkl auringokukansiemeniä (tms)
* 1 dl pellavansiemenrouhetta
* 1 dl vehnäleseitä (tai ruis)
* 6 rkl jauhoja (vehnä, ruis, kaura, soija, manteli...)
* 2 rkl psylliumia (ei ole välttämätön)
* 1 dl vettä
* suolaa, mausteita halutessasi



Nää muuten vähän kärähti uunissa...


Rahkajäätelö:
Tästä  herkusta ei ole kuvia, mutta hyvää se oli. Resepti löytyi jälleen täältä. Meillä on jäätelökone, joten käytin sitä. Jäätelöä ei sitten voi pitkään pakastimessa säilyttää, sillä se menee kivikovaksi! Itse laitoin jäätelön hetkeksi pakkaseen sen jälkeen kun sen koneesta pois otin, mutta vain noin 30 minuutiksi. Eli kandee tehdä sellainen annos, jonka voi kerralla syödä :)

Suklaa-banaani pannukakut:
Näistäkään ei ole kuvia, mutta ai että olivat hyviä :) Tein suurin piirtein tämän ohjeen mukaan, mutta lisäsin joukkoon vähän muussattua banaania. Päälle laitoin rahkaa, jossa oli seassa maapähkinävoita ja vähän vanilja steviaa. Voisin kuvitella, että joku jäätelö toimis noiden kanssa myös äärettömän hyvin.

Avokadopasta:
Sitten viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä Avokadopasta. Ja nyt kyseessä on siis pasta ilman pastaa, joten nimi on vähän harhaanjohtava. Myönnän, ei tämä sama asia ole kuin kasa aitoa pastaa. Mutta oikestaan tämä oli minusta jopa parempaa. Ja voin vakuuttaa, että tämä herkku vei kielen mennessään! Ohjeen löysin täältä ja tein pastan ihan ohjeen mukaan, mutta laitoin joukkoon vielä kasan katkarapuja sekä paahdettuja auringonkukansiemeniä. Ja ne sopivatkin sinne joukkoon loistavasti. Tuli myös heti mieleen, että tofu voisi sopia joukkoon myös hyvin. Ja hyvää on varmasti ilman mitään lihalisukkeitakin :)

Kokkailu on kivaa ja ruoka hyvää, eikös vain :)

2 kommenttia:

  1. Hei, kotijuusto-ohje on lähes täysin sama kuin mummuni ohje kyseiseen herkkuun. :) Erona vaan, että piimä otetaan huoneenlämpöön tölkki auki 3-4 päivää ennen juuston tekoa ja maitoa ei (mummun mukaan :D) saa kiehauttaa, vaan sen täytyy olla tasan 85 asteista. :D Ohjeessa lisätään maidon sekaan maitojauhetta ennen piimää+munia, oonkin miettinyt onko sillä ees mitään virkaa, miksi sitäkin laitetaan.. :)

    T.Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin otan piimän huoneen lämpöön paria tuntia etukäteen, jos muistan :) Pitääkin kokeilla joku kerta ettei kiuhuta maitoa ollenkaan. Itse sen otan aina heti levyltä pois, kun ekat kuplat tulee pintaan. Tuo maitojauhe kuulostaa jännältä. Olis kiva päästä joskus maistamaan jonkun muun tekemääkin.

      Poista