Sivut

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Viikonlopun herkkuja

Pidän todella paljon ruuanlaitosta ja leivonnasta, mutta valitettavasti näille huveille vaan jää aivan liian vähän aikaa arkena. Iltaisin olen usein myöhään kotona eikä ensimmäisenä mielessä todellakaan ole ruveta leipomaan tai tekemään ruokaa. Niinpä nämä huvit jäävät sitten yleensä viikonlopuille. En ole mikään gourmet kokki, vaan tykkään tehdä aika tavallista kotiruokaa. Innostun kuitenkin helposti kaikenlaisista uusista ideoista ja tykkään ihan vain selailla ruokaohjeita ja ottaa niistä ideoita talteen. Rakastan kaunista ruokaa ja Sikke Sumarin Ruokaa Rakkaudella -ohjelma on ehdoton suosikkini. Minulla on myös tietenkin molemmat Siken kirjat kotona. Teen kuitenkin harvoin ruokaa reseptin mukaan, sillä usein tykkään soveltaa ja muokkailla ohjeita. Leipoessa reseptejä tulee kyllä sitten ainakin jollain tasolla noudatettua :)

Olen itse periaatteessa kaikkiruokainen. Rakastan lihaa ja salaattia todella paljon, mutta pidän myös kasvisruuista. Ja täytyy paljastaa, että pinaattikeitto on miun herkkua. Se kaupan pakastealtaasta saatava. Ja huom, ilman kananmunaa! Kananmuna vaan ei mielestäni sovi sinne, vaikka niistä muuten tykkäänkin. Olen yrittänyt tehdä pinaattikeittoa myös itse, mutta eipä ole ikinä tullut yhtä hyvää ja niinpä tyydyn tähän valmisversioon. Koska Marko on karppaaja, viime aikoina onkin tullut erikoistuttua karppausleivontaan. Olen tehnyt mm. tortilloja, näkkäriä, mantelilettuja, suklaa-mansikka kakun ja karppisämpylöitä. Karppisämpylöitä tulee tehtyä aika usein ja ne maistuvat myös minulle, vaikka eiväthän ne ole sama asia kuin normaalit hiivalla kohoteut tuoreet sämpylät. Meidän karppisämpylöiden ohje on muokattu useista netissä olevista ohjeista.

6 sämpylää
100g rahkaa 
2 kananmunaa, 
1 dl mantelijauhoja
2dl juustoraastetta
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl siemeniä (seesamin, auringonkukan...)
2 rkl psylliumia
2rkl vehnäleseitä
2 tl leivinjauhetta
vettä 

Kaikki aineet vaan sekaisin ja vettä laitetaan sen verran, että taikinan pystyy lusikoimaan keoiksi pellille. Sitten paistetaan 225 C noin 15 min. Kaikki määrät ovat "suurin piirtein", joten kokeilemalla löytyy itselle mieluisin aineiden suhde.







Viime viikonloppuna tuli tosiaan tehtyä ensimmäsitä kertaa karppikakku. Etsin netistä ohjeita ja ideoita ja "loin" sitten ihan oman reseptin, joka lopulta toimi erittäin hyvin. Pohjaksi tein suklaakakun, johon laitoin rahkaa, kananmunia, mantelijauhoja, kookosjauhoja, suklaa heraa, tummaa suklaata, kaakaojauhetta, sulatettujen mansikoiden mehua, maitoa, voita, kookosöljyä, leivinjauhetta ja steviaa. Täytteeksi tuli sokeritonta vadelmahilloa, mansikoita, kermaa ja rahkaa. Päälle kermaa, rahkaa ja pakastekuivattuja marjoja. Näin jälkeen päin ajateltuna suklaata olisi voinut olla pohjassa vähän enemmän. Olin kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen :)

Valmiskakku sekä kakusta leikattu palanen. Koristeluun en tällä kertaa juurikaan ehtinyt panostanut. Ensi kerralla sitten kauniita pursotuksia kermasta.







Viikonlopun herkkuihin kuului myös tortillat. Tehtiin siis itse tortillaletut. Täytteeksi tuli jauhelihaa, salsaa, avokadoa, juustoraastetta, paprika-sipuli muhennosta sekä creme fraichea. Kuvia en sitten tietenkään ehtinyt ottaa, niin nopeasti katosivat nämä herkut nälkäisten syöjien suihin. Mutta ensi kerralla kamera on valmiina toivottavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti