Sivut

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Jääsukeltaja, Ice Diver

Yksi uusin tulokas harrastusteni joukossa on sukellus. Opiskeluaikana sain innostuksen peruskurssin suorittamiseen. Köyhänä opiskelija minun piti kerä yksi vuosi rahaa kurssimaksua varten ja loppukesällä 2011 pääsin vihdoin kurssin suorittamaan. Se oli sitten menoa yhdellä kertaa, sukellus vei sydämeni. Peruskurssin (Padi OWD) jälkeen into vain kasvoi ja viime kesänä suoritinkin sitten jo jatkokurssin (Padi AOWD). Omat varusteet sain vihdoin kasaan viime kesän ja loppusyksyn aikana. Ongelmia tuotti erityisesti oma pituus, sillä mikään kuivapuku ei tuntunut olevan tarpeeksi pitkä. Niin siis pituuttahan saa, kun ottaa tarpeeksi suuren koon, mutta sitten se leveys...

Kuivapuku oli ihan ehdoton hankinta, koska vilukissana en voisi edes kesällä suomessa sukeltaa märkäpuvussa. Olen ollut varsin tyytyväinen näihin omiin varusteisiini:

* Oseanic Aerdura Lady kuivapuku
* Halcyonin sinkkusetti 12L pullolla
* Northern Lightin 15W led-kanisterivalo
* Mares Nemo Wide sukekone

Aika perussettiä, mutta tarvekin on sen mukainen. Saahan sitä sitten ostella lisää parempia, jos jatkossa tulee tarve. Ja tosiaan yhdellä pullolla ainakin toistaiseksi vielä mennään. Varusteet tuli koekäytettyä oikein kunnolla viime jouluna Egyptissä. Viikon verran ihmettelimme koralleja ja kaloja Punaisella merellä. Upea reissu todellakin. Varusteet toimivat ja jouluna kuivapuku oli hyvä ratkaisu, ei palellut eikä ollut liian kuumakaan :) Seuraava reissu olisi edessä lokakuussa, jolloin lähdemme jälleen viikoksi Punaiselle merelle, mutta tällä kertaa sukellamme ihmettelemään hylkyjä.

Mutta nyt palaan kirjoitukseni alkuperäiseen aiheeseen eli jääsukellukseen. Olin siis viime viikonloppuna Jyväskylässä suorittamassa jääsukellus-kurssia. Miksi lähteä talvella pakkasella hakkaamaan avantoa ja puljaamaan noin 4 asteiseen veteen? No syitä löytyy monia: haluan sukeltaa Suomessa ympäri vuoden, vedet ovat usein talvella kirkkaita, kalat möllöttävät pohjalla rauhallisina ja pitäähän elämässä olla vähän seikkailua. Jääsukelluskurssi koostuu teoriasta ja 3 sukelluksesta. Perjantai-illan kuuntelimme teorioita ja la-su sukelsimme. Siikajärvellä oli jäätä reilut 50 cm, josta kuitenkin teräsjäätä vain noin 10 cm. Avannon tekeminen oli hauskaa puuhaa (kiitos rakas videosta):


Talvisen sukeltamisen tekee erittäin haastavaksi pakkanen, joka yhdistettynä veteen aiheuttaa usein ongelmia laitteissa. Kun veteen menee ja jonkin varusteen kastelee, sitä ei enää voi tuoda pinnalle, koska vesi jäätyy heti ja varusteet eivät tämän jälkeen yleensä toimi. Olin itse tällä kerralla onnekas ja vältyin näiltä teknisiltä vioilta, joista muut sukeltajat kuitenkin joutuivat enemmän tai vähemmän kärsimään. Jään alla sukelletaan aina köyden kanssa, joka on kiinni sukeltajissa ja pinnalla jäässä. Lisäksi pinnalla tulisi aina olla turvasukeltaja varusteet päällä valmiina tarvittaessa hyppäämään veteen.

Lauantaina sukelluskeli oli päivällä varsin inhimillinen, sillä aurinko lämmitti mukavasti. Ilma pysyi kuitenkin pakkasen puolella. Sunnuntaina kirpeä pakkanen yhdistettynä tuuleen teki kelistä hyytävän ja haasteellisen. Sukellukset olivat molempina päivinä enemmän tai vähemmän opettelua, mutta hauskaa oli! Näkyvyys veden alla olisi ollut varsin hyvä, jos emme olisi käyneet pöllyttelemässä pohjaa. Sukeltamaan kuitenkin päästiin ja pohjalla näkyi pieniä ahvenia ja rapuja. Sain tehtyä yhteensä vaadittavat 3 kurssisukellusta ja kotiin viemisenä olikin suoritettu jääsukelluskurssi :) 

Linssit huurussa vähän enemmän ;) Kuva: Sari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti